Fjern flekker og vask bomull på riktig måte

Bomull er en av de mest robuste plantefibrene som er kjent for å tåle røff behandling og høye temperaturer. Med sin evne til å absorbere fuktighet, har stoffet en tendens til å tiltrekke seg flekker som kan være vanskelige å fjerne. Bomull brukes ikke bare til klær, men er også en vanlig tekstil i hjemmetekstiler og møbler. Les under for å se hvordan du best vasker og fjerner flekker fra bomull.


Slik vasker du bomull

Hvit eller ubleket bomull tåler 60-95 grader. Farget bomull bør som regel vaskes på 40 grader men sjekk alltid vaskeanvisningen i plagget. Sorter vasken slik at du vasker hvitt kun sammen med hvitt. Hvitt tøy kan fort bli grått dersom du vasker det med andre farger.

Plagg som er utsatt for bakterier bør vaskes på minimum 60 grader for å drepe bakteriene. Det gjelder for eksempel håndklær, sengetøy og undertøy.

Dongeri skal behandles som farget bomull og skal alltid vaskes på vrangen.

Det kan være lurt å skille på lyse og mørke farger for å unngå avfarging og bevare plaggene dine lenger. Vask alt av bomull med Sitronvask eller Tøyvask som vasker både rent og effektivt med helt naturlige ingredienser. Vaskemidlene er drøye i bruk – kun en spiseskje (15ml) trengs til en maskinvask.

Eventuelle flekker forbehandles med Sitronsåpe. Les mer om flekkbehandling under.


Slik fjerner du flekkene

Fjern alle typer flekker på klær og hjemmetekstiler av bomull som kan vaskes i maskin med Sitronsåpe og vann. For best resultat, legg plagget i varmt vann og gni godt med Sitronsåpe på alle flekker før du vasker plagget i maskinen med Sitronvask.

Hvis du har gamle eller vanskelige flekker, som rødvinblåbærfett eller blod, la plagget ligge i vannet etter at du har gnidd inn såpen – gjerne over natten. For ekstra effekt, gni litt ekstra Sitronsåpe på flekkene mens bomullsplagget ligger i såpevannet.

Har du gule flekker etter svette og deodorant som er vanskelig å fjerne?

Les her for å lære hvorfor det er vanskeligere enn andre flekker, og hvordan du best kan fjerne dem.

Hvis du fjerner fargesterke flekker og vannet farges, anbefales det å skifte vann og gjenta prosessen for å forhindre at fargen setter seg i plagget.

Nye uvaskede fargesterke plagg inneholder som regel overfarge. Husk at du alltid skal legge plagg i vann når du gnir inn sitronsåpe da du ellers kan oppleve at plagget “slipper” overfarge kun der hvor du behandler flekken.

Plagg som er utsatt for bakterier bør vaskes på minimum 60 grader for å drepe bakteriene. Det gjelder for eksempel håndklær, sengetøy og undertøy.

Dongeri skal behandles som farget bomull og skal alltid vaskes på vrangen.


Sånn gjør du det:

  1. Legg plagget i varmt vann, for ull – bruk lunkent vann.
  2. Gni med Sitronsåpe der du har fått grønske.
  3. Er flekken gammel – la plagget ligge et par timer så såpen får virke. 
  4. Skyll plagget om flekken er borte og plagget ellers er rent.
  5. Om ikke flekken er helt borte – legg plagget i maskinen uten å skylle vekk såpen og vask på vanlig måte i maskin med Sitronvask.