Slik behandler du ull

Er du redd for å krympe ullgenseren? Hva er best - maskin eller håndvask? Det er mange som lurer på hvordan man egentlig behandler ull. Her kan du finne ut hvordan du behandler ull helt riktig.

HÅND ELLER MASKINVASK?

Bruk Ullvask enten du vasker for hånd eller i maskin. Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er mer skånsomme enn å håndvaske. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering. Ullvask bevarer fargene, også den naturlige ullhvite, er skånsom mot ullplaggene dine og gjør dem ekstra myke og gode.

Vask alltid ullplagg før bruk. Ull er proteinfiber og gjennomgår mye i produksjonsprosessen. Når du vasker ullen lukkes fibrene og gjør at ullplagget tåler mer.

HVORDAN SKAL ULL TØRKES?

Ull skal sentrifugeres og henges opp til tørk i romtemperatur. Hvis du velger å håndvaske fremfor å bruke vaskemaskinen, anbefales sentrifugering i maskinen etter vask. 
Har du ikke sentrifuge bør du klemme vannet forsiktig ut og ikke vri, rulle det i håndkle eller tørke flatt.

HVORDAN FJERNE FLEKKER PÅ ULL?

Sitronsåpe er effektiv og skånsom mot ullplaggene dine. Legg plagget i litt lunkent vann og gni forsiktig med såpen på flekken. Er flekken vanskelig å få vekk, la plagget bli liggende i vann etter at du har gnidd inn såpen. Det kan variere hvor lenge du må la plagget ligge. Prøv deg frem – nye flekker forsvinner raskere enn gamle flekker.  Vask deretter plagget som vanlig i maskin med Ullvask.

Flekker på fin ull som kashmir eller alpakka fjernes med Sitronrens. Også interiør som sofa, puter og pledd i ullstoff egner Sitronrens seg som flekkfjerner. Slik gjør du det: Massér inn skummet på flekken og skyll eller tørk av alle såperester med en våt klut med en gang etter påføring. Gjenta om nødvendig.

HVORDAN FJERNE NUPPER PÅ ULLPLAGG?

Ull skal kun vaskes sammen med ull. Andre typer tekstiler i vasken kan være årsaken til at ullplaggene dine får nupper.
Du kan også oppleve å få nupper på et ullplagg som brukes i direkte kontakt med andre plagg i syntetiske fibre. Sjekk alltid hva ullplagget inneholder når du kjøper det. Er det en blanding som inneholder nylon er det stor sjanse for at det fort kommer mye nupper.

Nupper kan du fjerne med vår nuppekam. Ikke bruk teip eller børste da dette vil få ullfibrene til å sprike mer enn nødvendig. Damp gjerne ullplagget ditt etterpå så ullen får tilbake sin naturlige glans.

HVORFOR HAR ULLPLAGGET ENDRET FASONG?

Det kan enten skyldes at du har brukt feil vaskemiddel eller vasket det for ofte.  Dersom et plagg er dryppende vått og dermed tungt, vil det lett dra seg ut av fasong ved tørking på kleshenger.
For lite sentrifugering kan også skape problemer. Ikke tørk ulltøy på kleshengere med mindre det er av den lette typen.

Hvis plagget har krympet kan du fint prøve å dra det ut igjen.  I fuktig tilstand kan plaggene strekkes i fasong.

ULLVASKEMIDDEL MED ELLER UTEN LANOLIN?

Lanolin er et sterkt allergen og skal bare være i plagg som skal være vannavstøtende, som for eksempel bleiebukser eller sitteunderlag i ull. Det er ullfibrene sammen med luftporene i ullen som gir den gode varmereguleringen. Lanolin er et fettstoff som tetter porene i ullen og reduserer denne egenskapen. 

Vår Ullvask inneholder ikke lanolin, behandler ullplaggene dine skånsomt, er snill mot huden, gjør ullen silkemyk og bevarer fargene.

Om du har behov for å tilsette lanolin, anbefaler vi at du gjør det med en ullkur.