Slik behandler du ull

Ta vare på ullplaggene dine: En komplett guide til vask og vedlikehold. Fra vask og tørking til flekkfjerning og vedlikehold – følg disse rådene for å holde ullklærne dine i topp stand i generasjoner.


Håndvask vs. maskinvask


Ullvask – det beste valget for å vaske ullplagg

Enten du vasker for hånd eller i maskin, bør du alltid velge Ullvask. Moderne ull- og håndvaskprogrammer på dagens maskiner er mye mer skånsomme enn å vaske for hånd. Ved å bruke slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering. På Stell Ullvask bevarer fargene – selv den naturlige ullhvite som ofte kan bli ganske grå – og resultatet er ullplagg som føles ekstra myke og gode på kroppen din.

Slik tørker du ull på riktig måte


For å ta vare på dine ullplagg bør du følge disse enkle stegene: Sentrifuger ullen og heng den opp til tørk i romtemperatur. Hvis du ønsker å håndvaske plagget i stedet for å bruke vaskemaskinen, bør du sentrifugere det i maskinen etterpå. Hvis du ikke har tilgang til en sentrifuge, bør du forsiktig klemme ut vannet (unngå å vri!), eller du kan rulle plagget i et håndkle. Du kan også tørke det flatt.

Et annet godt tips er å strekke plagget forsiktig i fasong mens det fortsatt er fuktig.


Slik fjerner du flekker på ull


Sitronsåpe er en effektiv og skånsom metode for å fjerne flekker fra ullplagg. Her er hvordan du kan gjøre det hjemme:

  1. Fyll opp vasken med lunket vann og legg ullplagget i vannet.
  2. Gni forsiktig med Sitronsåpen på flekken.
  3. Hvis flekken er vanskelig å fjerne, la plagget ligge i vannet etter at du har gnidd inn såpen. Tiden du må la plagget ligge kan variere, så prøv deg frem.
  4. Vask plagget ved behov som vanlig i maskinen med Ullvask etter at flekken er fjernet.

For fine ullplagg som kashmir eller alpakka, anbefales det å bruke Sitronrens. Sofa, puter og pledd i ullstoff kan også renses med Sitronrens. Slik gjør du det:

  1. Massér skummet på flekken.
  2. Skyll eller tørk av alle såperester med en våt klut umiddelbart etter påføring.
  3. Gjenta om nødvendig.

Husk at nye flekker vanligvis fjernes raskere enn gamle flekker. Med Sitronsåpe og Sitronrens kan du ta vare på ullplaggene dine og få dem til å se ut som nye.


Slik unngår og fjerner du nupper på ullklær


For å unngå nupper på ullplaggene dine, er det viktig å vaske dem sammen med andre ullplagg og unngå å blande dem med andre tekstiler. En blanding med ull og syntetiske fibre kan også føre til nupper på plaggene, så vær nøye med å sjekke hva ullplagget inneholder før du kjøper det. Spesielt hvis det inneholder nylon, da er sjansen stor for at det vil nuppe raskt.

Hvis du allerede har nupper på et ullplagg, kan du fjerne dem med en nuppekam. Unngå å bruke teip eller børste, da dette kan få ullfibrene til å sprike mer enn nødvendig. Etter at du har fjernet nuppene, kan du gjerne dampe ullplagget ditt for å gi det tilbake sin naturlige glans.

Hvorfor har ullplagget endret fasong?


Det kan enten skyldes at du har brukt feil vaskemiddel eller vasket det for ofte. Dersom et plagg er dryppende vått og dermed tungt, vil det lett dra seg ut av fasong ved tørking på kleshenger. For lite sentrifugering kan også skape problemer. Ikke tørk ulltøy på kleshengere med mindre det er av den lette typen. Hvis plagget har krympet kan du fint prøve å dra det ut igjen. I fuktig tilstand kan plaggene strekkes i fasong.