Ullklær kan være en utfordring å ta vare på. Fra krymping til forskjellene mellom håndvask og maskinvask – det er mye å tenke på. Men med riktig pleie kan du forlenge levetiden til dine favorittplagg og bevare ullens naturlige mykhet og glans. I denne guiden vil vi dele enkle tips og triks for å hjelpe deg å ta vare på ullklærne dine på riktig måte.
Ullvask – det beste valget for å vaske ullplagg
Enten du vasker for hånd eller i maskin, bør du alltid velge Ullvask. Moderne ull- og håndvaskprogrammer på dagens maskiner er mye mer skånsomme enn å vaske for hånd. Ved å bruke slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering. På Stell Ullvask bevarer fargene – selv den naturlige ullhvite som ofte kan bli ganske grå – og resultatet er ullplagg som føles ekstra myke og gode på kroppen din.
Husk å alltid vaske ullplagg før første gangs bruk. Ull er en proteinfiber som gjennomgår mye i produksjonsprosessen, og vasking lukker fibrene og gjør at ullplagget tåler mer. Med Ullvask kan du være sikker på at du tar godt vare på dine dyrebare ullplagg.
For å ta vare på dine ullplagg bør du følge disse enkle stegene: Sentrifuger ullen og heng den opp til tørk i romtemperatur. Hvis du ønsker å håndvaske plagget i stedet for å bruke vaskemaskinen, bør du sentrifugere det i maskinen etterpå. Hvis du ikke har tilgang til en sentrifuge, bør du forsiktig klemme ut vannet (unngå å vri!), eller du kan rulle plagget i et håndkle. Du kan også tørke det flatt.
Et annet godt tips er å strekke plagget forsiktig i fasong mens det fortsatt er fuktig.
Sitronsåpe er en effektiv og skånsom metode for å fjerne flekker fra ullplagg. Her er hvordan du kan gjøre det hjemme:
For fine ullplagg som kashmir eller alpakka, anbefales det å bruke Sitronrens. Sofa, puter og pledd i ullstoff kan også renses med Sitronrens. Slik gjør du det:
Husk at nye flekker vanligvis fjernes raskere enn gamle flekker. Med Sitronsåpe og Sitronrens kan du ta vare på ullplaggene dine og få dem til å se ut som nye.
For å unngå nupper på ullplaggene dine, er det viktig å vaske dem sammen med andre ullplagg og unngå å blande dem med andre tekstiler. En blanding med ull og syntetiske fibre kan også føre til nupper på plaggene, så vær nøye med å sjekke hva ullplagget inneholder før du kjøper det. Spesielt hvis det inneholder nylon, da er sjansen stor for at det vil nuppe raskt.
Hvis du allerede har nupper på et ullplagg, kan du fjerne dem med en nuppekam. Unngå å bruke teip eller børste, da dette kan få ullfibrene til å sprike mer enn nødvendig. Etter at du har fjernet nuppene, kan du gjerne dampe ullplagget ditt for å gi det tilbake sin naturlige glans.
Det kan enten skyldes at du har brukt feil vaskemiddel eller vasket det for ofte. Dersom et plagg er dryppende vått og dermed tungt, vil det lett dra seg ut av fasong ved tørking på kleshenger. For lite sentrifugering kan også skape problemer. Ikke tørk ulltøy på kleshengere med mindre det er av den lette typen. Hvis plagget har krympet kan du fint prøve å dra det ut igjen. I fuktig tilstand kan plaggene strekkes i fasong.
Lanolin er et sterkt allergen og skal bare være i plagg som skal være vannavstøtende, som for eksempel bleiebukser eller sitteunderlag i ull. Det er ullfibrene sammen med luftporene i ullen som gir den gode varmereguleringen. Lanolin er et fettstoff som tetter porene i ullen og reduserer denne egenskapen.
Vår Ullvask inneholder ikke lanolin, behandler ullplaggene dine skånsomt, er snill mot huden, gjør ullen silkemyk og bevarer fargene.
Om du har behov for å tilsette lanolin, anbefaler vi at du gjør det med en ullkur.