Hvordan vaske jeans – en komplett guide

Jeans er et basisplagg i de fleste garderober, men å holde dem i topp stand krever riktig pleie. I denne guiden vil du lære hvordan du vasker jeans på den beste måten for å bevare fargen og passformen, og hvordan du kan holde dine favorittjeans som nye lengre.


Slik vasker du jeans

Så ofte bør du vaske jeansene:

Selv om det kan være fristende å vaske jeans ofte, anbefales det å vaske dem så sjeldent som mulig. Jeans beholder sin beste form og farge ved mindre hyppig vask. Generelt anbefales det å vaske jeans etter hver femte til tiende bruk, avhengig av din personlige bruk og behov.

Før du vasker:

Før du vasker så bør du vrenge buksene slik at innsiden kommer ut. Lukk igjen glidelåsen og knappen. Da bevarer du fargene bedre, samtidig som du unngår slitasje på stoffet fra metalldelene på buksene.

Viktig å vite før du vasker nye jeans:

Nye jeans kan ofte ha en overflødig mengde farge, såkalt overskuddsfarge, som kan slippe noe under de første vaskene. Det er viktig å vaske nye jeans separat eller med andre mørke tekstiler for å unngå at fargen setter seg på lysere plagg.

Sjekk vaskeanvisningene:

Selv om denne guiden er ganske så universell når det kommer til vasking av jeans, så anbefaler vi alltid å sjekke vaskelappen i buksene dine i tilfelle produsenten anbefaler en spesiell behandling eller temperatur.


Vasking og tørking


Temperatur

Jeans anbefales å vaskes på 30 grader. Sjekk alltid uansett hva som står oppført som anbefalinger på vaskeanvisningen i plagget. Bruk et skånsomt vaskeprogram med lett sentrifugering. Noen maskiner har også et eget denim vaskeprogram.

Velg riktig vaskemiddel

Vi anbefaler å bruke vår Tøyvask – bruk ca en spiseskje til en full maskin. Den er skånsom samtidig som den vasker effektiv uten bruk av skadelige kjemikalier. Unngå bruk av skyllemiddel.

Tørking

Bruk helst ikke tørketrommel. Det skaper unødvendig slitasje på stoffet i tillegg til at du risikerer at jeansen krymper. Vi anbefaler å la dem tørke hengende slik at de får dryppet av seg, og gjerne lufttørke. Unngå å henge dem i direkte sollys for å forhindre eventuell bleking.


Flekkfjerning

For å unngå at jeansen vaskes for ofte så anbefaler vi å fjerne eventuelle flekker for seg, dersom buksen ellers er ren. Da sparer du både buksen for slitasje i tillegg til miljøet og dyrere strømregning på ekstra runder i maskinen.

  1. Legg den delen av jeansen som har flekk i lunkent vann.
  2. Gni Sitronsåpe på flekken.
  3. Dersom flekken ikke forsvinner med en gang, lar du buksen få ligge en halvtimes tid i såpevannet.

Har jeansen farget av på møblene dine?

Ved bruk av helt nye jeans hender det at de kan farge av på andre ting fordi de inneholder en del overskuddsfarge. De flekkene fjerner du enkelt med Sitronrens!