Tips for å fjerne egg- og melkeflekker fra klær og stoff

Flekker og søl av egg, melk, yoghurt og ost er heldigvis enkle å fjerne med Sitronsåpe eller Sitronrens enten det er klær av bomull, lin, ull eller interiør.


Bli kvitt de vanligste flekkene

Det er fort gjort å få flekker av mat og drikke som inneholder egg og melk. Alt fra ostesauser til yoghurt og is. Felles for denne typen flekker er den svake surheten som kan bidra til å gjøre flekkene mer utfordrende enn andre flekker. Surheten kan nemlig føre til at tekstilfibrene blir hardere, noe som kan gjøre det vanskeligere å vanlig vaskemiddel å trenge inn og løsne flekkene.


Egg og melk er også rike på proteiner og fett noe som skaper en binding mellom tekstilfibrene, samtidig som fettstoffene gir klesvasken en utfordring med å bryte det ned og fjerne flekkene.

Derfor anbefaler vi alltid å forbehandle slike flekker med Sitronsåpe før de vaskes i maskinen. Dersom de går rett i maskinen kan flekkene fiksere og sette seg ekstra godt.


Nedenfor finner du oppskriften på hvordan du best kan fjerne flekkene fra klær og tekstiler som kan vaskes i maskin, samt møbler og interiør som ikke kan vaskes like lett.


Slik fjerner du flekkene fra plagg som kan vaskes i maskin

  1. Legg plagget i varmt vann. For ull, bruk lunkent vann.
  2. Gni med Sitronsåpe til flekken er borte.
  3. Er det en gammel flekk eller en ekstra vanskelig flekk – la plagget ligge et par timer så såpen får virke. Gjerne over natten om plagget tåler dette.
  4. Skyll plagget om flekken er borte og plagget ellers er rent.
  5. Om ikke flekken er helt borte – legg plagget i maskinen uten å skylle vekk såpen og vask på vanlig måte i maskin med Sitronvask.

Slik fjerner du flekkene fra plagg som ikke kan vaskes i maskin

  1. Spray Sitronrens på flekken. Det er ikke så mye skum som skal til.
  2. Gni skummet inn på flekken. 
  3. Tørk av alle såperester med en våt klut med en gang etter påføring eller skyll dersom det er mulig. 
  4. Gjenta om nødvendig.

Flekkfjerning

Det du trenger for å ha en flekkfri hverdag med lave skuldre

Les mer

Klesvask

Naturlig og effektiv klesvask som tar vare på klærne dine

Les mer

Rengjøring

Rengjør hjemmet uten frykt for skadelige kjemikalier

Les mer