Det er fort gjort å få flekker av mat og drikke som inneholder egg og melk. Alt fra ostesauser til yoghurt og is. Felles for denne typen flekker er den svake surheten som kan bidra til å gjøre flekkene mer utfordrende enn andre flekker. Surheten kan nemlig føre til at tekstilfibrene blir hardere, noe som kan gjøre det vanskeligere å vanlig vaskemiddel å trenge inn og løsne flekkene.
Egg og melk er også rike på proteiner og fett noe som skaper en binding mellom tekstilfibrene, samtidig som fettstoffene gir klesvasken en utfordring med å bryte det ned og fjerne flekkene.
Derfor anbefaler vi alltid å forbehandle slike flekker med Sitronsåpe før de vaskes i maskinen. Dersom de går rett i maskinen kan flekkene fikserer og sette seg ekstra godt.
Nedenfor finner du oppskriften på hvordan du best kan fjerne flekkene fra klær og tekstiler som kan vaskes i maskin, samt møbler og interiør som ikke kan vaskes like lett.
1. Legg plagget i varmt vann, for ull – bruk lunkent vann.
2. Gni med Sitronsåpe til flekken er borte.
3. Er det en gammel flekk eller en ekstra vanskelig flekk – la plagget ligge et par timer så såpen får virke. Gjerne over natten om plagget tåler dette.
4. Skyll plagget om flekken er borte og plagget ellers er rent
5. Om ikke flekken er helt borte – legg plagget i maskinen uten å skylle vekk såpen og vask på vanlig måte i maskin med Sitronvask.
1. Spray Sitronrens på flekken. Det er ikke så mye skum som skal til.
2. Gni skummet inn på flekken.
3. Tørk av alle såperester med en våt klut med en gang etter påføring eller skyll dersom det er mulig.
4. Gjenta om nødvendig.