Hvordan behandle og vaske bunad på riktig måte

Å ta vare på bunaden trenger ikke være vanskelig!
Med gode råd og skånsomme produkter viser vi deg hvordan du får bunaden på stell igjen – slik at den holder seg vakker i generasjoner.
Lær hvordan du fjerner flekker, vasker bunadskjorten, rengjør tilbehøret og pusser sølvet – med naturlige produkter som er snille mot både bunaden, deg og miljøet.

Vi har dessuten satt sammen en praktisk bunadspakke, som inneholder alle de produktene som du trenger for å holde både bunad og tilbehør ved like.

Få bunaden på stell

Ta vare på bunaden mellom hver bruk

Etter hver bruk har bunaden godt av å henge til lufting over natten. Dette bidrar til å fjerne lukt og fuktighet, samtidig som plagget beholder fasongen. Oppdager du flekker, bør disse fjernes så raskt som mulig – fortsett å lese for å lære hvordan du gjør dette.

Selve bunaden skal ikke vaskes, verken i maskin eller for hånd. Ved behov for rengjøring av hele bunaden anbefaler vi at du leverer den til et profesjonelt renseri. Har du kun fått flekker på bunaden, kan du enkelt fjerne disse selv med skånsomme produkter og metoden vi beskriver under. 

Når bunaden er ren og tørr, bør den henges inn i en bunadspose for å beskytte mot støv og møll. For ekstra beskyttelse anbefaler vi å legge 3-4 sedertrekuler i posen for å holde møllen unna på naturlig vis. Hvis du mistenker at bunaden har fått møll, kan du legge den i fryseren i ett døgn for å ta livet av larvene, før du lufter den godt og pakker den ned igjen.


Hvordan fjerne flekker fra bunaden

Fjern alle flekker på bunaden med Sitronrens. Trykk ut litt skum direkte på flekken, og massér det forsiktig inn på flekken. Tørk deretter av alle såperester med en ren og fuktig klut med én gang. Gjenta prosessen ved behov.

Tips! For et pent resultat kan du dampe hele bunaden kvelden før du skal bruke den. Husk å bruke et rent og fuktig klede mellom strykejernet og bunaden for å beskytte stoffet.


Hvordan vaske bunadskjorten

Bunadskjorter krever skånsom behandling for å bevare både stoff og broderier. Generelt anbefales håndvask eller maskinvask på finvaskprogram, med milde og naturlige vaskemidler – og alltid uten sentrifugering eller tørketrommel.

Eventuelle flekker bør fjernes før vask, og broderiene må behandles ekstra varsomt. Skjorten bør vaskes etter bruk og lagres ustrøket til neste gang den skal brukes. Hvis skjorten har gulnet har vi en god metode for å få den hvit igjen.


Hvordan vaske bunadstrømpene

Sitronvask er godt egnet til vask av bunadstrømper, da den er skånsom mot ull samtidig som den effektivt fjerner smuss og lukt. Vask strømpene i vaskemaskin på ullprogram ved 40 °C med sentrifugering, og heng dem til tørk i romtemperatur.

Ønsker du ekstra myke strømper? Da anbefaler vi vår Ullvask Lavendel & Sedertre, som gjør ullen ren, myk og velduftende.

Har du fått flekker på bunadstrømpene? Gni inn litt Sitronsåpe på flekkene før vask for best resultat.


Hvordan fjerne flekker fra bunadstilbehøret

Også bunadstilbehøret kan bli utsatt for flekker. For skånsom og effektiv flekkfjerning anbefaler vi å bruke Sitronrens, på samme måte som beskrevet over. Metoden egner seg godt for skjerf, hårbøyle, bunadsjal, hatt, vest, kyse, hosebånd og annet tilbehør.

Trykk ut litt skum, massér det forsiktig inn på flekken, og tørk av med en fuktig klut. Gjenta ved behov. Sitronrens er spesielt godt egnet for delikate materialer, og bidrar til at også bunadstilbehøret holder seg pent – år etter år.

Dersom tilbehøret er av silke, anbefaler vi at du gjør dette:
Massér litt Ullvask forsiktig direkte på flekkene, og skyll av i rennende vann. Dersom tilbehøret trenger en generell vask, gjør dette for hånd med ullvask uten å gni.


Hvordan pusse bunadssølvet

  1. Påfør Sitronskrubb med en fuktig og myk klut eller børste
  2. Gni og tørk av med en fuktig klut eller skyll med lunkent vann.
  3. Tørk over med en ren og myk klut til slutt


Bunadsølvet kan du få skinnende rent og blankt med Sitronskrubb, myk klut eller børste. Bruk et pussebrett for å beskytte bunadstoffet når du pusser fastmontert sølv som knapper.

Ikke la Sitronskrubb tørke på smykket, men fjern alle såperester med en fuktig myk klut. Dersom du opplever at det blir grått eller matt, er det såperester igjen på smykket.

Søljer og forgylt sølv legges i vann med Sitronvask i ca 30 min. Skyll deretter av i rent vann og tørk over med en ren klut.


Hvordan vedlikeholde bunadskoene

Bunadskoene er noe som gjerne trenger litt ekstra pleie. Dette fordi de brukes såpass sjeldent, kanskje brukes de bare én gang hvert år. Samtidig er det et par sko vi gjerne vil at skal vare i mange år. Derfor skiller de seg ut fra andre par sko og trenger ekstra god behandling. Vi anbefaler å gjøre dette:

  1. Tørk over skoene med en fuktig klut påført litt Sitronsåpe. Da får du skånsomt og effektivt alt skitt og smuss som dekker til porene i læret.
  2. Bruk en tørr fille og gni skinnet inn med Lærbalsam. Denne tilfører skinnet rett fuktighet og hindrer at det tørker ut og sprekker. Samtidig bevarer den elastisiteten som natulig er i skinnet og som vi ønsker å bevare.

Gjør dette etter hvert bruk, slik at du med god samvittighet kan pakke dem vekk og de ligger fine og klare til bruk til neste 17. mai!


Bunadspakken – Den beste bunadsforsikringen!

Vi har samlet alle produktene du trenger for å best ta vare på bunaden i én og samme pakke!

I tillegg til å være dekket for uhell og søl, får du med en informativ brosjyre utviklet i samarbeid med Norsk Flid, som viser hvordan du vedlikeholder bunadens ulike deler.
Du får også et utklippbart pussebrett som gjør sølvpussen enklere og mer skånsom.

Også sparer du over 10%!



På Stell anbefales til bruk på bunaden av Norsk Flid Husfliden

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få 15% rabatt på første ordre.

Navn(Påkrevd)