KLÆR
SKO
HJEM
FRITID
BÅT
BIL
KLÆR
SKO
HJEM
FRITID
BÅT
BIL

Klær

På Stells produkter er effektive for flekkfjerning og vask av alle slags klesplagg. Her er en guide med all informasjon du trenger enten du lurer på hvordan du fjerner flekker på jeansen eller vasker bunadsskjorten i lin.

Bomull

Bomull er et av våre sterkeste plantefibre og tåler ganske røff behandling. Stoffet trekker lett til seg flekker som fester seg godt. 

Slik fjerner du flekkene

Vi anbefaler å å fjerne flekker med Sitronsåpe og vann. Legg plagget i litt vann og gni godt med såpen på alle flekker før du vasker plagget i maskinen med Sitronvask. For gamle eller vanskelige flekker, la plagget bli liggende i vann etter at du har gnidd inn såpen – gjerne over natten.  

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe
Slik vasker du bomull

Hvit eller ubleket bomull tåler 60-95 grader. Farget bomull må som regel vaskes på 40 grader. 
Dongeri skal behandles som farget bomull og skal alltid vaskes på vrangen. 

Ull

Ullfibrene tåler ikke den samme røffe behandlingen som bomull, så du skal bare gni forsiktig på flekkene med Sitronsåpe. For spesielt sarte kvaliteter som kashmir og alpakka eller ikke-vaskbare ullplagg, anbefaler vi å bruke Sitronrens.

Slik fjerner du flekkene
ULL

Sitronsåpe er effektiv og skånsom for dine ullplagg. Legg plagget i lunkent vann og gni forsiktig med såpen på flekkene. Hvis flekken er vanskelig å fjerne – la plagget bli liggende i vann etter at du har gnidd inn såpen.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe
fin ull

Flekker på fin ull som kashmir eller alpakka skal fjernes med Sitronrens. Massér inn skum på flekken og skyll eller tørk av all såpe med en våt klut med en gang. Gjenta om nødvendig.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronrens
Slik vasker du ull
ull

Vask plagget i maskinen sammen med andre ullplagg på ullprogram 30-40 grader med Ullvask. Alle plagg som inneholder ull skal vaskes som ull. 

fin ull

Vask fin ull på håndvask-program 30 grader i maskinen med Ullvask – det er mer skånsomt enn vanlig håndvask.

Se mer om hvordan du behandler ull:

Lin

Lin er en sterk plantefiber, men den tåler ikke sterke vaskemidler.

Slik fjerner du flekker

Vi anbefaler å bruke Sitronsåpe på flekkene. Gni med såpe og vann på flekkene før du vasker plagget. Dersom plagget er av løst vevd lin, som ikke tåler å bli gnidd like hardt, anbefaler vi å fjerne flekker med Sitronrens. Påfør skum, press og pump skummet inn i flekken. Skyll umiddelbart med godt med vann. For ikke-vaskbare plagg anbefaler vi å tørke av all såpe med en våt klut med en gang etter påføring. Gjenta om nødvendig.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe
slik vasker du lin

Vask lin på 40-60 graders finvaskprogram i maskinen (sjekk vaskeanvisningen i plagget). Vi anbefaler å bruke Sitronvask som er laget av naturlige oljer, ikke inneholder blekemidler og impregnerer linen. Sitronvask gjør også strykingen enklere. Bruk ikke sentrifugering eller tørketrommel. Vi anbefaler å strekke linen i fasong i løpet av tørkeperioden og stryke før den er helt tørr.

Bambus og annen viskose

All viskose er tekstilfibre laget av cellulose. Bambus er laget av cellulose fra bambusplanten.

slik fjerner du flekker

Vi anbefaler å fjerne flekker med Sitronsåpe. Legg plagget i litt vann og gni med såpen på flekkene før du vasker med Ullvask.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe
slik vasker du bambus

Vask på vanlig 40 graders program med Ullvask. Bruk ikke tørketrommel – viskose kan lett krympe. 

Bambull er en blanding av ull og bambus og skal behandles som ull. Max temperatur er 30 grader.

Silke

Silke er et eksklusivt naturfiber og bør verken gnis eller legges i vann.

slik fjerner du flekker

Vi anbefaler å fjerne flekker med Sitronrens som er mer konsentrert enn Sitronsåpe. Påfør skum og press det inn i flekken. Skyll plagget med en gang etterpå. Gjenta om nødvendig. For ikke-vaskbare plagg anbefaler vi å tørke av alle såperester med en våt klut med en gang etter påføring.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronrens
slik vasker du silke

Vask silke for hånd eller på håndvaskprogram i maskinen. Bruk alltid et vaskemiddel egnet for silke – vi anbefaler Ullvask fra På Stell. Silke skal henges opp til tørk i romtemperatur.

Syntetiske stoffer

Syntetfibre er en fellesbetegnelse for fibre fremstilt syntetisk med råolje som hovedmateriale. De mest kjente er nylon, polyamid, polyester, akryl og polypropylen. Til forskjell fra naturfibre som bomull og lin, trekker ikke syntetiske stoffer flekkene like godt til seg. Syntetfibre tåler varme opp til 40 grader og «slipper» flekkene lettere.

slik fjerner du flekker

Vi anbefaler Sitronsåpe for flekkfjerning. Legg plagget i litt vann og gni med såpen på flekkene før du vasker plagget i maskinen med Sitronvask. Har du gamle eller vanskelige flekker, kan du la plagget få ligge i vann en stund så såpen får virke. Bruk så varmt vann som plagget tåler – sjekk vaskeanvisningen i plagget.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe
slik vasker du syntetiske plagg

Vask plagg av syntetiske fibre med Sitronvask som har en antistatisk effekt. Sjekk vaskeanvisningen i plagget, men vanligvis kan du bruke et vanlig 40-graders program.

NB! Syntetiske fibre medfører spredning av mikroplast i naturen. Hjelp naturen – minimer bruk og vask av syntetiske plagg.

Skinn

Som hovedregel er det ingen klær av skinn som skal vaskes. Glatt skinn kan du tørke av med en fuktig klut og etterbehandle med impregnering og lærbalsam/fett. Semsket skinn kan børstes med en skobørste. Om du er uheldig å få stygge flekker som ikke går av, kan du fjerne dem med Sitronrens. For semsket anbefaler vi Sitronsåpe. Nedenfor ser du hvordan du gjør det.

Glatt skinn
 1. Bruk Sitronrens
 2. Massér skum in på flekken
 3. Tørk av med en våt klut med en gang etter påføring
 4. Gjenta om nødvendig
 5. Etterbehandle med lærbalsam/fett 
semsket
 1. Bruk Sitronsåpe
 2. Opparbeid skum ved å piske såpen i en bolle med vann
 3. Massér skummet in på flekken
 4. La tørke
 5. Børst av alle såperester med en skobørste eller lignende. Pass på at børsten er ren.
Kunstlær og imitert skinn
 1. Bruk Sitronrens
 2. Massér skum in på flekken
 3. Tørk av med en våt klut med en gang etter påføring
 4. Gjenta om nødvendig

Yttertøy

For yttertøy i ull, bomull, syntet eller blanding av disse – se kapitlene for disse materialene. For dunjakker og tekniske plagg – se vår anbefaling nedenfor.

Dunjakker

Du kan fjerne flekker i henhold til yttermaterialet med Sitronsåpe før vask. Det er selve vaskingen av plagget som trenger spesiell oppmerksomhet. Om du bare trenger å fjerne en enkelt flekk uten at du skal vaske plagget, anbefaler vi å bruke Sitronrens. Husk bare på at den ikke skal virke på plagget men skylles av med en gang etter påføring.

Gni med Sitronsåpe og vann på alle flekker. For gamle og vanskelige flekker, la virke en liten stund. Vask deretter plagget i maskin på 60 grader eller se vaskeanvisningen i plagget. For å unngå at dunen klumper seg, er det viktig å sentrifugere. Tørk i tørketrommel til plagget er helt tørt – gjerne med et par tennisballer for å hjelpe til med å fluffe opp dunen. Bruk Ullvask for vask av dunfylte plagg. Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer som kan ødelegge dunens naturlige fettlag.

Teknisk yttertøy

Teknisk yttertøy inkluderer plagg i impregnerte materialer som Gore-tex, regntøy eller softshell.

Du kan fjerne flekker med Sitronsåpe før vask, men om du kun trenger å fjerne en flekk uten å vaske etterpå, anbefaler vi å bruke Sitronrens. Husk bare på at den ikke skal virke på plagget men skylles av med en gang etter påføring.

Legg plagget i litt vann og gni med Sitronsåpe på alle flekker. La virke et par timer om du har vanskelige flekker. Vask deretter plagget med Sitronvask, som ikke inneholder mykgjøringsmidler eller kjemikalier som ødelegger tekniske plagg. Se vaskeanvisningen i plagget for anbefalt temperatur og program. Det anbefales å tørketromle vanntette og vannavstøtende plagg for å resette impregneringen eller reimpregner i henhold til vaskeanvisningen i plagget.

Bunad

Har du Sitronsåpe, Sitronrens og Sitronvask i hus, har du den beste bunadsforsikringen. Da får du enkelt og skånsomt vekk gamle og nye flekker, både på bunaden og skjorten. Se beskrivelser og video under.

Bunaden
Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronrens

Bruk På Stell Sitronrens. Trykk ut skum og massér inn på flekken. Tørk av alle såperester med en våt klut med en gang etter påføring.

Tips! For best resultat, damp gjerne hele bunaden kvelden før du skal bruke den. Husk å bruke et fuktig og rent klede mellom strykejernet og bunaden.

BunadSKJORTEN
Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe

Vi anbefaler å bruke Sitronsåpe på flekkene. Gni med såpe og vann på flekkene før du vasker skjorten.

Vask bunadskjorten i lin på 40 graders finvaskprogram i maskinen. Vi anbefaler å bruke Sitronvask som er laget av naturlige oljer, ikke inneholder blekemidler og impregnerer linen. Sitronvask gjør også strykingen enklere. Bruk ikke sentrifugering eller tørketrommel. Vi anbefaler å strekke linen i fasong i løpet av tørkeperioden.

Tips! Det er lettere å stryke skjorten før den er helt tørr!

Dress, kjoler og annet pentøy

Har du fått flekker på dressen eller penkjolen? Følg oppskriften nedenfor og plaggene blir som nye igjen, men husk å gjøre dette dagen før du skal bruke dem. De trenger ofte en dags tørk for å bli skikkelig tørre slik at de ikke krøller når du tar dem på.

Påfør skum fra Sitronrens og press og massér skummet inn i flekken. Skyll plagget hvis mulig eller tørk av alle såperester med en våt klut med en gang etter påføring. Gjenta om nødvendig.

Dress og kjoler
 1. Legg plagget flatt på et strykebrett
 2. Påfør Sitronrens og massér skummet inn på flekken
 3. Tørk av alle såperester med en gang med en våt klut på begge sider av plagget.
 4. Press plagget med et fuktig og rent klede mellom jernet og plagget. (Sjekk vaskeanvisningen for å finne riktig temperatur)
Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronrens
Skjorter
 1. Legg plagget i litt varmt vann
 2. Gni med Sitronsåpe på alle flekker. Ikke glem kragen – den er ofte misfarget.
 3. Vask skjorten i maskinen med Sitronvask.
Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe

Treningstøy

Flekkfjerning

Sitronsåpe fjerner flekker på alt av treningstøy. Legg plagget i litt vann og gni med såpen før du skyller eller vasker plagget i maskinen med Sitronvask.

Slik fjerner du flekker - På Stell Sitronsåpe
Slik vasker du treningstøyet

Vi anbefaler å vaske alt treningstøy med Sitronvask, som er laget av naturlige oljer og har en antistatisk effekt. Sjekk vaskeanvisningen for temperatur og program.

For å unngå svette- eller sur lukt anbefaler vi at du ikke etterlater brukt og svett treningstøy i gymbagen. Heng det opp til tørk inntil du kan vaske det. Ikke bruk tøymykner.